De olievlek van gepast gebruik van zorg

Nieuwsitem

De olievlek van gepast gebruik van zorg

In de eerste programmaperiode van Doen of laten? bleek het merendeel van de interventies succesvol in het verminderen van niet-gepaste zorg. Deze interventies zien we natuurlijk graag op grote schaal toegepast in de dagelijkse praktijk. De grote vraag hierbij is: Hoe realiseer je dat? Dit is tevens een van de hoofddoelstellingen van deze programmaperiode.
Een theoretisch kader

De goeroe van verspreiding en opschaling is Everett M. Rogers. Zijn Diffusion of Innovations theorie is een bundeling van kennis uit meer dan 5000 artikelen. Dit is een algemene benadering van de verspreiding van innovatie, maar niet toegespitst op de zorg, laat staan op interventies die gericht zijn op deïmplementatie. Voor onze strategie hebben we aanvullende inspiratie gehaald uit andere relevante wetenschappelijke publicaties.

Opschalingsplan

Op basis van deze inzichten uit de literatuur en onze opgedane kennis over deïmplementatie van zorg, hebben we per interventie een opschalingsplan gemaakt. Centraal staat steeds het vormen van een opschalingsteam met kennis over de initiële interventie, het inzetten van ambassadeurs en opinion leaders, en het betrekken van stakeholders.

Verder moeten de interventies geschikt zijn om door zorgprofessionals zelf in de praktijk gebruikt te worden. Kenmerkend voor onze opschaling is het ontbreken van een uitvoerende onderzoeker die in de onderzoeksfase soms een essentiële rol had. Dit kan aanpassingen vragen in de oorspronkelijke interventie. Wanneer dit is ondervangen, benaderen we zorgverleners en organisaties en informeren we geïnteresseerden over de interventies.
Uitgangspunt bij uitvoering van de interventie is dat geïnteresseerden zelf verantwoordelijk worden voor de implementatie en uitvoering van de interventie. Als opschalingsteam, ondersteunen wij hierbij en delen we onze kennis en ervaring waar nodig.

De voordelen van deelname

Door deel te nemen aan opschalingstrajecten kiezen organisaties en zorgverleners voor interventies die al succesvol zijn geweest en benutten ze de opgedane ervaring. Bovendien bouwen we zo een netwerk op rond dit thema, waarin we kennis verspreiden op nationaal niveau. Voor sommige interventies ontstaat er een gezamenlijke benchmark die wordt benut om te spiegelen.

De interventies

In de afgelopen negen maanden zijn we gefaseerd aan de slag gegaan met de opschaling van de interventies. We zijn in 4 ziekenhuizen geweest voor het verminderen van niet-gepaste (laboratorium) diagnostiek. De interventie voor het verminderen van vitamine B12 en D staat in de startblokken en lanceren we na de zomer bij de huisartsen. Voor het terugdringen van gastroscopieën zijn we in gesprek met huisartsen en MDL-artsen om de digitale voorlichting voor mensen met maagklachten zo aan te passen dat deze goed aansluit op de dagelijkse praktijk. De verschillende projecten zijn ook weergegeven in de tabel hieronder.

ProjectenBetrokken expertVoortgang
(Laboratorium)diagnostiek
in het ziekenhuis
Marlou van Beneden,
Senior adviseur strategie en innovatie
* Werving van centra gestart
* Startbijeenkomst in 4 ziekenhuizen
* Starten kennisnetwerk
GastroscopieënJudith de Jong,
MDL arts in opleiding
* Stakeholder analyse: gesprekken met artsen en patiënten
* Optimaliseren van de interventie
Infusen en urinekatheters
in het ziekenhuis
Roos Boerman,
Internist in opleiding
* Interventie in voorbereiding
Nacontroles bij basaal-
celcarcinomen
Marlies Wakkee,
Dermatoloog
* Interventie in voorbereiding
Vitaminediagnostiek
bij de huisarts
Wendy van Enthoven,
Huisarts
* Aanpassingen interventie afgerond.
* Voorbereidingen afgerond
* Start werving huisartsen: september 2020
Deelname

Wanneer u meer wilt weten over opschaling of onze werkwijze of bent u geïnteresseerd in één van deze projecten, stuur dan gerust een mail naar Daniëlle Kroon.

Meer lezen

ZE&GG | Zelf aan de slag

Meer lezen