Landelijk project: doelmatig gebruik van vitaminediagnostiek

Huisartsen vragen regelmatig vitamine B12- en D-bepalingen aan, ondanks de beperkte indicaties hiervoor in de NHG-standaard. Vaak is er geen sprake van een tekort aan deze vitamines omdat de patiënt voldoende in de zon is en/of binnen krijgt via dierlijke producten. Soms is het voorschrijven van vitamines geïndiceerd wat een bepaling overbodig maakt. Daarnaast kent onnodige vitaminediagnostiek ook neveneffecten: het werkt medicalisering in de hand en zorgt voor onnodige kosten.

Dit landelijke project is een vervolg op een eerder project waar bijna 200 huisartsen een vermindering van 20 -25 % van het aantal vitamine B12 en D-aanvragen realiseerden. Deelnemende huisartsen hingen posters op in de wachtkamer en toonden daar tevens een filmpje om patiënten te informeren. Tijdens een consult kregen patiënten waarvoor dit van toepassing was een folder mee. Huisartsen zelf ontvingen een e-learning en spiegelinformatie over hun vitaminediagnostiek.

Het doel van deze campagne is om huisartsen te ondersteunen bij het voorkómen van overdiagnostiek èn onderdiagnostiek door henzelf en de patiënten goed te informeren. Deze campagne gaat niet over de noodzaak van suppletie van vitamines of over de toedieningswijze.

Ook u kunt nu eenvoudig deelnemen

 

E-learning voor huisartsen

In samenwerking met Saltro Academie bieden wij een e-learning over vitamine D en B12 deficiëntie aan. In deze 90 min durende e-learning komen de volgende onderwerpen aanbod:

  • Hoe een deficiëntie van vitamine D of vitamine B12 ontstaat.
  • Bij welke klachten u aan een deficiëntie moet denken.
  • Hoe u de uitslag van een bepaling moet interpreteren.

In deze e-learning wordt gebruik gemaakt van casuïstiek, interactieve opdrachten en video’s van inhoudelijke specialisten. De inhoud sluit aan bij de richtlijn van de NHG.
Deze nascholing is geaccrediteerd voor 1 punt bij het Accreditatie Bureau Cluster 1.
Klik hier of op de button hieronder om naar de registratie te gaan.

 

Beschikbare materialen

 

Download de patiëntenfolder Download de wachtkamerposter Bekijk het wachtkamerfilmpje

 

Gedrukte materialen en wachtkamerfilmpje

Gedrukte folders en poster en/of het wachtkamerfimpje als mp4 bestand kunt u aanvragen via onderstaande knop. We sturen ze dan kosteloos naar u op.

Spiegelinformatie

Wilt u inzicht krijgen in uw eigen aanvraag gedrag? Wij hebben contact met verschillende laboratoria die u deze informatie kunnen geven. U kunt spiegelinformatie aanvragen met onderstaande knop.