Geneesmiddelenallergieën

Allergologie, Huisarts, Ziekenhuisbreed

Geneesmiddelenallergieën

Allergologie, Huisarts, Ziekenhuisbreed
Veel patiënten krijgen onterecht een ‘label’ opgeplakt van een penicilline-allergie. Dit leidt tot het onnodig voorschrijven van tweede keus antibiotica.

Momenteel is een groot deel van de patiënten, die aangeven een allergie te hebben voor het antibioticum penicilline, uiteindelijk niet allergisch. Verschillende studies tonen aan dat slechts 30% van deze geregistreerde allergieën terecht is. Mensen met een penicilline-allergie krijgen een alternatieve (antibiotische) behandeling. Deze zijn vaak duurder en vergroten kans op het ontwikkelen van resistentie. Daarnaast kunnen sommige patiënten door de alternatieve medicatie niet meer thuis worden behandeld, maar moeten ze worden opgenomen in het ziekenhuis. Het is daarom belangrijk dat het onterecht diagnosticeren van een penicilline-allergie wordt voorkomen. Het project is geslaagd wanneer het aantal patiënten met een onterechte penicilline-allergie daalt naar 40% van het huidige niveau.

Aanpak:

Het team van Theo Roovers heeft een tweedelige deïmplementatie strategie opgesteld vanuit het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. Er wordt ingezet op het verspreiden van kennis en educatie onder zorgverleners. Daarnaast worden er speciale teams gevormd die het gepast antibiotica gebruik en gepaste labeling van penicilline-allergie gaan bevorderen. Zij zullen ook het belang van gepaste registratie van penicilline-allergie benadrukken binnen hun eigen ziekenhuis en naar de eerste lijn.

‘Het belangrijkste is een gedragsverandering bij de zorgverleners’

Deelnemende centra:

Coördinerend centrum: Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis Tilburg. Deelnemend centrum: Jeroen Bosch ziekenhuis.

Voortgang:

Opstartfase.
Geplande start interventies: winter 2019.
Geplande duur: 2 jaar

Meer weten:

Stuur een mail naar: Info@doenoflaten.nl.

Betrokkenen:

Theo Roovers

allergoloog | Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg

Ard van der Kruis

zorgmanager | Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg