Start de-implementatie van auscultatie bij neusmaagsonde in het MUMC+

Nieuwsitem

Start de-implementatie van auscultatie bij neusmaagsonde in het MUMC+

Met een ‘Week van de maagneussonde’ startte de vakgroep Verpleegkunde in de derde week van december met het project ‘Terugdringen van auscultatie (luisteren) bij een neusmaagsonde’. Kartrekker Liesbeth de Boer-Beskers aan het woord, en in onderstaande ludieke vlog geeft ze al een klein voorproefje van de interventie.

“Sinds begin dit jaar mag ik me bezig houden met dit project van Doen of laten? Met behulp van de de-implementatiegids van Doen of Laten? heb ik de huidige situatie in kaart gebracht, het probleem onderzocht en de barrières in beeld gebracht. Die bleken niet alleen op het gebied van ausculteren te liggen, maar betreft de hele zorg van de neusmaagsonde. Samen met een groep deskundigen van het Maastricht UMC+ hebben we de strategie bepaald en zijn we inmiddels aangekomen bij het uitvoeren van de strategie. Dus het implementeren van de verbetermaatregelingen.”, aldus Liesbeth.

Ze benoemden afgelopen week als de week van de neusmaagsonde en vroegen daarmee extra aandacht voor de zorg rondom de neusmaagsonde. Hun nieuwe protocol zetten ze online, ze riepen een winactie in het leven, en als kartrekker maakte Liesbeth rondgangen over de afdelingen, ze schreef een blog en maakte een vlog:

Aanvullend zetten ze sociale media in en kun je de Vakgroep Verpleegkunde volgen op instragram: @verpleegkundemumc. Ze posten daar veel leuke foto’s en filmpjes: bijvoorbeeld een behind-the-scene van een film opname die we vandaag gemaakt hebben als taakondersteuning van het protocol.

Lees meer over dit project op onze website.

Meer lezen

Volkskrant | Kinderen kunnen soms met minder checks toe na kanker

Meer lezen