Trouw – Baat het niet

Nieuwsitem

Trouw – Baat het niet, dan schaadt het mogelijk wel

De rijke delen van de wereld lijden aan overdiagnostiek. Door de ontwikkeling van de medische technologie wordt de geringste afwijking gezien. Wat leidt tot overbehandeling en overmedicatie. Er komt nu een wetenschappelijk tegengeluid. Aldus Elleke Bal, die onderzoeker Simone van Dulmen van het Landelijke programma Doen of laten? interviewde voor dit artikel.

Van Dulmen geeft aan dat het belangrijk is dat er een beweging op gang komt. Die beweging is niet alleen gericht op het besparen van kosten. Overdiagnostiek kan schade aanrichten op zowel fysiek als emotioneel vlak. Als je gaat prikken of snijden, heb je bijvoorbeeld kans op infecties, en het is stressvol om in spanning te zitten over een uitslag of diagnose. Overdiagnose voorkomen betekent kritisch kijken naar het invoeren van nieuwe diagnostiek, maar ook het stoppen of veranderen van werkwijzen die al ingeburgerd zijn en dat is minstens zo lastig.

Lees het volledige artikel

Meer lezen

Oproep lokale deïmplementatieprojecten

Meer lezen