Positie neusmaagsonde controleren met auscultatie blijkt lastig uit te bannen

Nieuwsitem

Positie neusmaagsonde controleren met auscultatie blijkt lastig uit te bannen

ZO KRIJG JE DAT TOCH VOOR ELKAAR - V&VN interviewde Liesbeth de Boer, projectleider op het Doen of laten?-project in het Maastricht UMC+ waarmee ze auscultatie bij plaatsing van neusmaagsondes wilden uitbannen, omdat dit risicovol is voor de patiënt. Ze stimuleerden dat alle verpleegkundigen overstapten naar de veilige pH-meting om te bepalen of de sonde goed werd geplaatst. In dit interview licht ze toe hoe ze dit hebben aangepakt.

Of je een neusmaagsonde correct hebt ingebracht, is betrouwbaar vast te stellen met een pH-meting. Auscultatie is een minder effectief controlemiddel en recente incidenten tonen aan dat nog niet iedere verpleegkundige is overgestapt naar de pH-meting, terwijl dit heel risicovol is voor de patiënt. Het MUMC+ besloot dit te veranderen en startte met subsidie van ‘Doen of laten?’ een interventieproject. Projectleider Liesbeth de Boer vertelt hoe ze erin zijn geslaagd alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en deelt praktische tips.

Lees het volledige interview.

Meer lezen

Drogistencampagne Gepaste zorg bij Maagklachten in RTL Nieuws, Gelderlander en …

Meer lezen