Landelijk project: Doelmatig gebruik van vitaminediagnostiek

Huisarts
Huisarts
Vitamine B12 en D-spiegels in het bloed worden regelmatig aangevraagd vanuit de huisartsenpraktijk, ondanks de beperkte indicaties hiervoor in de NHG-standaard. Vaak is er geen sprake van een tekort aan deze vitamines omdat de patiënt voldoende in de zon is en/of binnen krijgt via dierlijke producten. Soms is het voorschrijven van vitamines geïndiceerd wat een bepaling overbodig maakt.

Het doel van deze campagne is om huisartsen te ondersteunen bij het voorkómen van overdiagnostiek èn onderdiagnostiek door henzelf en de patiënten goed te informeren.

Dit landelijke project is een vervolg op een eerder project waar bijna 150 huisartsen een vermindering van 20 -25 % van het aantal vitamine B12 en D-aanvragen realiseerden. Deelnemende huisartsen hingen posters op in de wachtkamer en toonden daar tevens een filmpje om patiënten te informeren. Tijdens een consult kregen patiënten waarvoor dit van toepassing was een folder mee. Huisartsen zelf ontvingen een e-learning en spiegelinformatie over hun vitaminediagnostiek.

Ook u kunt nu eenvoudig deelnemen

 

E-learning voor huisartsen

Deze scholing over vitamine D en B12 deficiëntie is gemaakt voor huisartsen en huisartsen in opleiding, maar is ook beschikbaar voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. In 90 minuten komen de volgende onderwerpen aanbod:

  • Hoe een deficiëntie van vitamine D of vitamine B12 ontstaat.
  • Bij welke klachten u aan een deficiëntie moet denken.
  • Hoe u de uitslag van een bepaling moet interpreteren.

Er wordt gebruik gemaakt van casuïstiek, interactieve opdrachten en video’s van specialisten.
De inhoud sluit aan bij de richtlijn van de NHG.
Deze nascholing is ontstaan vanuit een samenwerking met Saltro Academie.

Accreditatie: 1 punt


Eerste bezoek aan het platform van Unilabs?
Registreer je via bovenstaande knop. >>> Volg de aanwijzigingen in de bevestigingsmail >>> Zoek op ‘vitamine’ of onder kopje ‘huisartsen’ >>> selecteer de E-learning en meld je aan.

Beschikbare materialen

Patiëntenfolder

In deze folder wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe mensen vitamine D en B12 binnen krijgen, en wat de indicaties zijn om deze vitamines te suppleren. Krijgt u aan het eind van een consult ook wel eens een vluchtige vraag over vitamines? Geef patiënten dan deze folder mee om thuis door te lezen, en bij aanvullende vragen kunnen ze daarna altijd contact met u opnemen. De gedrukte folders zijn te bestellen via onderstaande knop.
Tegenwoordig worden steeds meer consulten digitaal gedaan. Daarom is er ook een digitale folder. Hier kunt u of uw praktijkondersteuner de folder downloaden. Tijdens of na een consult kunt u deze dan naar patiënten mailen.

De folder is tevens beschikbaar in het Engels*, Turks, Pools en Arabisch.
* Engelse folder is alleen digitaal beschikbaar!

Alle patientenfolders

Nederlands

Engels

Arabisch

Turks

Pools

Wachtkamerposter en wachtkamerfilmpje

Voor in de wachtkamer is er een poster en een filmpje beschikbaar. De posters en het mp4-bestand van het filmpje kunt u aanvragen via onderstaande button. We sturen ze kosteloos naar u op.

Download de wachtkamerposterBekijk het wachtkamerfilmpje
Spiegelinformatie

Het aanvragen van spiegelinformatie is niet meer mogelijk.