Röntgenfoto’s bij heup- en knieartrose

Huisarts

Röntgenfoto’s bij heup- en knieartrose

Huisarts
Bij gewrichtspijn aan de knie of heup wordt vaak een röntgenfoto gemaakt om de diagnose artrose te stellen, terwijl wordt aangeraden om dat alleen op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek te doen.

De meest voorkomende klacht in de huisartsenpraktijk zijn klachten aan het
bewegingsapparaat. Pijn in de knie komt het vaakst voor. Bij mensen ouder dan 45 jaar wordt deze kniepijn in veel gevallen door artrose veroorzaakt.

In de praktijk is het standaard diagnosticum bij heup- en knie artrose de röntgenfoto, terwijl de diagnostische waarde beperkt is. Bovendien wordt dit in de richtlijnen afgeraden. Deze bewezen, niet-gepaste zorg leidt tot extra zorgkosten, stralingsbelasting voor de patiënt en eventueel tot niet-passend beleid (verwijzing orthopeed , operatie).

‘De ernst van de klachten van de patiënt dienen leidend te zijn bij het ingestelde beleid, in plaats van een röntgenfoto’

Aanpak:

Voor deïmplementatie van de inzet van röntgenfoto’s bij verdenking op heup- of knieartrose in de huisartspraktijk, wordt een interactieve nascholing opgezet. Daar krijgen huisartsen handvaten om de informatie duidelijk over te brengen naar de patiënt. Ook wordt voorlichtingsmateriaal ontwikkeld waarmee de huisarts zijn verhaal kan ondersteunen.

Deelnemende centra:

Huisartsen van het Academisch Huisartsen Netwerk Primeur in Rotterdam.

Voortgang:

Opstartfase
Geplande start: 1 september 2020
Geplande duur: 2 jaar

Meer weten?:

Stuur een mail naar info@doenoflaten.nl

Betrokkenen:

Dr. Jurgen Damen

Huisarts | Erasmus MC

Dr. Dieuwke Schiphof

senior onderzoeker | Erasmus MC