Operatieve behandeling achillespeesruptuur

Orthopedie

Operatieve behandeling achillespeesruptuur

Orthopedie
Vaak wordt er bij patiënten met een achillespeesruptuur gekozen voor een operatieve behandeling, terwijl niet opereren vaak even goede uitkomsten geeft.

Momenteel worden in Nederland de meeste Achillespeesrupturen operatief behandeld . Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de niet-operatieve behandeling, leidt tot vergelijkbare klinische resultaten, goede patiënt tevredenheid en lagere zorgkosten. Tegelijkertijd wordt het risico op operatiecomplicaties vermeden. Dit project heeft als doel gesteld om in de deelnemende ziekenhuizen het percentage geopereerde Achillespeesrupturen terug te brengen van 50% naar 30%.

‘Hoogwaardig wetenschappelijk bewijs kan leiden tot een snelle verandering in de klinische praktijk’

Aanpak:

Er worden meerdere strategieën ingezet om de doelstelling te bereiken. Dit bevat de volgende componenten: verspreiden van kennis onder zorgverleners, verbeteren van patiëntvoorlichting, competitieve feedback, verschillende aanpassingen in de organisaties. Landelijke data over inzet van operaties en conservatieve behandeling wordt opgevraagd bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De projectleiders werken mee aan de nieuwe nabehandelingsrichtlijn en presenteren regelmatig op congressen over het project.

Voor hun project werd het volgende informatiefilmpje voor patiënten ontwikkeld:

Deelnemende centra:

Coördinerend centrum: UMCG. Deelnemende centra: UMCG, Martini Ziekenhuis Groningen, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe Drachten, Tjongerschans Heerenveen, Deventer ziekenhuis, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Treant zorggroep (Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal) en Ommelander Ziekenhuis. Nog in beraad: Medisch Spectrum Twente, OCON Hengelo en Isala klinieken Zwolle.

Voortgang:

Uitrollen van de deïmplementatiestrategie in alle centra.
Huidige geplande einddatum: 1 juli 2022.

Materialen:

Deze toolkit, gericht op de niet-operatieve functionele behandeling, is ontwikkeld voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de behandeling van achillespeesrupturen. En is bedoeld als ondersteuning voor het verminderen van het aantal operatieve behandelingen van achillespeesrupturen.

Meer weten:

Stuur een mail naar info@doenoflaten.nl

Betrokkenen:

Prof. dr. Ron Diercks

| UMCG

dr. Inge van den Akker-Scheek

| UMCG

Caroline Tan

| UMCG