Operaties voor lage rughernia’s

Huisarts, Neurochirurgie, Neurologie

Operaties voor lage rughernia’s

Huisarts, Neurochirurgie, Neurologie
Een operatie voor een lage rughernia zonder alarmsymptomen is niet altijd zinvol aangezien een deel van de patiënten zal herstellen zonder operatie. Het aantal operaties is de laatste jaren dan ook afgenomen, maar nog steeds is er grote praktijkvariatie voor deze ingreep, wat duidt op verbeterpotentieel voor deze groep. Deze praktijkvariatie bestaat uit overbehandeling, maar ook uit onderbehandeling.

Het aantal operaties voor een lage rughernia is de afgelopen jaren afgenomen. Echter komt het nog steeds vaak voor dat patiënten een operatie ondergaan, terwijl is aangetoond dat op lange termijn geen verschil is in functionele uitkomsten tussen chirurgische en niet chirurgische behandeling bij een bepaalde groep patiënten.
Operatief ingrijpen geeft daarentegen wel risico’s op complicaties zoals nabloeding, liquorlekkage, infecties etc. Er is een grote praktijkvariatie in het aantal operaties voor een lage rughernia. Dit kan wijzen op een groep met veel potentie voor verbetering.

‘De focus van dit project ligt op het gebruik van monitoren en feedback in de tweede lijn’

Aanpak:

Door middel van monitoring en feedback zal het projectteam de specialisten in de tweede lijn motiveren om de praktijkvariatie voor deze ingreep te verminderen. Daarnaast worden huisartsen in een pilot studie betrokken. Ook hier zal de interventie gericht zijn op spiegelinformatie. Patiënten zullen beter worden betrokken bij het maken van een behandelkeuze door het stimuleren van gebruik van keuzehulpen en folders.

Deelnemende centra:

Coördinerend centrum: LUMC. Deelnemende centra: wervend.

Voortgang:

Opstartfase.
Geplande start interventie: winter 2019
Geplande duur: 1,5 jaar

Meer weten:

Gepaste operaties worden vermeld in de verstandige keuzes.

Stuur een mail naar info@doenoflaten.nl

Betrokkenen:

Prof. dr. Wilco Peul

Neurochirurg | Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

drs. Juliëtte van Munster

Arts-onderzoeker | Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)