Landelijk project : Gepaste zorg bij maagklachten

Huisarts
Huisarts
Een op de vier Nederlanders heeft last van maagklachten. Een groot deel van hen bezoekt de huisarts voor deze klachten, slikt maagzuurremmers of krijgt zelfs een onaangenaam kijkonderzoek van de maag. Bij veel patiënten worden hun klachten veroorzaakt door hun leefstijl, zoals te vet eten, te veel alcohol drinken of overgewicht. Ondersteuning bij een verandering van leefstijl is dan zorg die beter past en belangrijk is om klachten en overdiagnostiek te verminderen. Met een e-learning voor huisartsen en een nieuw ontwikkelde keuzehulp voor patiënten ondersteunen we de huisarts bij gepaste inzet van zorg bij maagklachten. Dit betreft een landelijke campagne.

Er is nog veel ruimte voor verbetering van de zorg voor patiënten met maagklachten (Verbetersignalement Maagklachten). Om de zorg voor deze patiëntengroep te verbeteren start het programma Doen of laten? deze landelijke campagne die tot doel heeft huisartsen te ondersteunen bij het voorkómen van overdiagnostiek en -behandeling door henzelf en de patiënten goed te informeren.

Wat bieden we u

Hieronder vindt u de materialen die beschikbaar zijn, deze zijn digitaal te downloaden of te bestellen met de knop ‘Materialen bestellen’.

Beschikbare materialen

Keuzehulp voor patiënten

Thuisarts.nl en Doen of laten? hebben een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met maagklachten. De keuzehulp geeft patiënten meer informatie over maagklachten, over hoe de maag werkt en wanneer er onderzoeken nodig zijn bij maagklachten. De keuzehulp geeft daarnaast ook adviezen en helpt zo om te weten wat patiënten zelf aan hun maagklachten kunnen doen.

Open de keuzehulp
Keuzehulp_Thuisarts_Maagklachten

 

Flyer

In de flyer worden mensen met maagklachten gestimuleerd om de keuzehulp te raadplegen. De keuzehulp biedt mensen meer informatie over maagklachten en persoonlijk advies over wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen.

Krijgt u  mensen met maagklachten op het spreekuur? Attendeer hen dan op deze flyer waarmee ze thuis de keuzehulp kunnen doorlopen. Bij aanvullende vragen kunnen ze daarna altijd contact met u opnemen.
Gedrukte flyers zijn te bestellen via onderstaande knop ‘Materialen bestellen’. De flyer is ook digitaal beschikbaar. Klik op onderstaande link of afbeelding.

Download de flyer
Flyer_Maagklachten

Wachtkamerposter

Voor in de wachtkamer is er een A3 formaat poster beschikbaar. De posters kunt u aanvragen via onderstaande button. We sturen ze kosteloos naar u op.

Download de poster
Afbeelding_poster_Maagklachten

E-learning huisartsen

De e-learning “Maagklachten en preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik” is ontwikkeld door het NHG. In de e-learning wordt het beleid voor een patiënt met maagklachten volgens de NHG standaard doorgenomen, waarbij ook aandacht is voor leefstijlaanpassingen. In de e-learning komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Het stroomschema uit de NHG-Standaard Maagklachten, en hoe deze adequaat toe te passen.
  • Wanneer onderzoek naar Helicobacter pylori geïndiceerd is.
  • De verschillende medicamenteuze stappen van ‘zuurremming’.
  • Bij welke patiëntkenmerken u alert dient te zijn op maagcomplicaties door geneesmiddelengebruik.
  • De bijwerkingen die optreden bij langdurig protonpompremmers gebruik. Protonpompremmers hebben namelijk meer bijwerkingen dan H2-antagonisten en geven ook vaker reboundklachten die het stoppen bemoeilijken.

Er zijn kosten verbonden aan het doen van deze e-learning. Het levert u 2 accreditatiepunten op. Klik hier of op de button hieronder om naar de registratie voor deze e-learning te gaan.