Landelijk project : Gepaste zorg bij maagklachten

Apotheek, Huisarts
Apotheek, Huisarts
Een op de vier Nederlanders heeft last van maagklachten en een groot deel van hen bezoekt hiervoor de huisarts of apotheek. Bij veel patiënten worden hun klachten veroorzaakt door hun leefstijl, maar zowel patiënten als huisartsen besteden hier niet altijd voldoende aandacht aan. Vaak wordt overgegaan tot het voorschrijven van medicatie of het verwijzen voor een gastroscopie, terwijl ondersteuning bij een verandering van leefstijl zorg is die beter past.

 

 

 

Er is nog veel ruimte voor verbetering van de zorg voor patiënten met maagklachten. Dit is beschreven in het Verbetersignalement Maagklachten. Om de zorg voor deze patiëntengroep te verbeteren is het programma Doen of laten? een landelijke campagne gestart om patiënten goed te informeren waarbij ook de apotheker een rol speelt. Tevens ondersteunen we huisartsen bij het terugdringen van overdiagnostiek en overbehandeling.”

Wat bieden we u?

De campagne bestaat uit een interactieve keuzehulp voor patiënten en (digitale) flyers en wachtkamerposters om de keuzehulp onder de aandacht te brengen. Daarnaast is er een e-learning voor huisartsen en materiaal voor een farmacotherapeutisch overleg (FTO) voor huisartsen en apothekers. Met onderstaande knop ‘Materialen bestellen’ kunt u alle beschikbare materialen gratis downloaden of bestellen.

Beschikbare materialen

Keuzehulp voor patiënten

Thuisarts.nl en Doen of laten? hebben een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met maagklachten. De keuzehulp geeft patiënten meer informatie over maagklachten, over hoe de maag werkt en wanneer er onderzoeken nodig zijn bij maagklachten. De keuzehulp geeft daarnaast ook adviezen en helpt zo om te weten wat patiënten zelf aan hun maagklachten kunnen doen.

Open de de keuzehulp
Keuzehulp_Thuisarts_Maagklachten1

Flyer

In de flyer worden mensen met maagklachten gestimuleerd om de keuzehulp te raadplegen. De keuzehulp biedt mensen meer informatie over maagklachten en persoonlijk advies over wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen.

Krijgt u  mensen met maagklachten op het spreekuur? Attendeer hen dan op deze flyer waarmee ze thuis de keuzehulp kunnen doorlopen. De uitkomsten van de keuzehulp kunnen geprint worden en bij aanvullende vragen kunnen patiënten daarna altijd contact met u opnemen.

Gedrukte flyers zijn te bestellen via onderstaande knop ‘Materialen bestellen’. De flyer is ook digitaal beschikbaar. Klik op onderstaande link of afbeelding.

Download de flyer
Flyer_Maagklachten

Wachtkamerposter

Voor in de wachtkamer is er een A3 formaat poster beschikbaar. De posters kunt u aanvragen via onderstaande button. We sturen ze kosteloos naar u op.

Download de poster
Afbeelding_poster_Maagklachten

Wachtkamerscherm

Voor op het wachtkamerscherm is deze slide beschikbaar:

Download de slide
Afbeelding_poster_Maagklachten

 

E-learning huisartsen

De e-learning “Maagklachten en preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik” is ontwikkeld door het NHG. In de e-learning wordt het beleid voor een patiënt met maagklachten volgens de NHG standaard doorgenomen, waarbij ook aandacht is voor leefstijlaanpassingen. In de e-learning komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Het stroomschema uit de NHG-Standaard Maagklachten, en hoe deze adequaat toe te passen.
  • Wanneer onderzoek naar Helicobacter pylori geïndiceerd is.
  • De verschillende medicamenteuze stappen van ‘zuurremming’.
  • Bij welke patiëntkenmerken u alert dient te zijn op maagcomplicaties door geneesmiddelengebruik.
  • De bijwerkingen die optreden bij langdurig protonpompremmers gebruik. Protonpompremmers hebben namelijk meer bijwerkingen dan H2-antagonisten en geven ook vaker reboundklachten die het stoppen bemoeilijken.

Er zijn kosten verbonden aan het doen van deze e-learning. Het levert u 2 accreditatiepunten op. Klik hier of op de button hieronder om naar de registratie voor deze e-learning te gaan.

 

 

FTO-werkmaterialen voor huisartsen en apothekers

Om voorbereiders van het farmacotherapeutisch overleg (FTO) werk uit handen te nemen heeft het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) FTO-materialen Maagklachten ontwikkeld Deze materialen helpen de kwaliteit van het overleg en de samenwerking tussen artsen en apothekers te verbeteren. De FTO-werkmaterialen Maagklachten bestaan uit 4 modules:

1. Maagklachten
2. Preventie van onterecht chronisch gebruik protonpompremmers
3. Preventie maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik
4. Voorschrijfgegevens

Voor elk van de modules is er een presentatie beschikbaar, evenals casuïstiek en een interactieve kennistoets. Daarnaast is er een handleiding beschikbaar met een verdieping voor het werken met prescriptiegegevens over maagklachten.