Chirurgische behandeling bij SAPS

Orthopedie

Chirurgische behandeling bij SAPS

Orthopedie
Subacromiaal pijnsyndroom komt vaak voor en er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Chirurgisch ingrijpen is net zo effectief als de conservatieve behandeling, maar er zijn risico’s aan verbonden en de kosten zijn vele malen hoger dan die van conservatieve behandeling.

De richtlijnen raden aan om patiënten met het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) conservatief te behandelen middels relatieve rust, medicatie, eventueel een ontstekingsremmende injectie en gerichte spieroefeningen. Toch wordt nog regelmatig een chirurgische behandeling ingezet. Chirurgie is net zo effectief als de conservatieve aanpak, maar er zijn risico’s aan verbonden en de kosten zijn vele malen hoger dan die van conservatieve behandeling. Daarom hebben een aantal zorgverzekeraars besloten om deze operaties selectiever in te gaan kopen. Dit project beoogt te monitoren wat het effect is van dit beleid op het gebruik van chirurgische behandeling van SAPS.

‘Rond de 10.000 patiënten met SAPS ontvingen in 2016 nog een chirurgische behandeling’

Aanpak:

Met declaratiedata wordt uitgebreid geanalyseerd wat de effecten zijn van het selectieve inkoopbeleid op het gebruik van de chirurgische behandeling van SAPS. Daarnaast worden zorgverzekeraars, zorgverkopers en orthopedisch chirurgen geïnterviewd over dit beleid en het effect ervan.

Deelnemende centra:

Coördinerend: LUMC

Voortgang:

Opstartfase
Geplande start: april 2020
Geplande duur: 2 jaar

Meer weten?:

In de verstandige keuzes van de NOV wordt niet gepast gebruik van de chirurgische behandeling van SAPS benoemd.

Stuur een mail naar info@doenoflaten.nl

Betrokkenen:

Prof. dr. Rob Nelissen

orthopedisch chirurg en afdelingshoofd | Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Dr. Leti van Bodegom-Vos

implementatie-deskundige | Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Timon Geurkink

promovendus | Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)