Antibiotica bij urineweginfecties

Huisarts

Antibiotica bij urineweginfecties

Huisarts
In de praktijk worden ongecompliceerde urineweginfecties vaak behandeld met antibiotica. Terwijl de infectie in een deel van de gevallen spontaan geneest.

Een urineweginfectie is de meest voorkomende aandoening waarmee een vrouw bij de huisarts komt. In een gemiddelde huisartsenpraktijk melden zich 2 tot 3 vrouwen per week met een urineweginfectie. De NHG standaard Urineweginfecties adviseert een afwachtend beleid in geval van een ongecompliceerde urineweginfectie, gezien deze in veel gevallen vanzelf geneest. In de praktijk zien we dat vrouwen vaak direct een antibioticum voorgeschreven krijgen. Niet gelijk nodig, en met een hoog risico op bijwerkingen: meer dan 10% van de vrouwen ontwikkelt een schimmelinfectie als gevolg van de kuur. In het licht van de wereldwijd stijgende antibioticaresistentie lijkt het voorschrijven van antibiotica voor een klacht die ook vanzelf over kan gaan niet langer verantwoord.

‘Het vraagt een cultuuromslag om niet routinematig een recept uit te schrijven, maar eerst een pas op de plaats te maken door de klachten een aantal dagen aan te kijken’

Aanpak:

De deïmplementatiestrategie bestaat uit verschillende componenten. Zo zal het praktijk protocol voor vrouwen met een ongecompliceerde urineweginfectie worden aangepast. Zowel huisartsen als assistenten krijgen nascholing en spiegelinformatie over het aantal antibioticavoorschriften in dit verband. Tevens wordt ondersteunende patiëntinformatie beschikbaar gesteld. Het doel is om het aantal antibioticumvoorschriften voor een urineweginfectie in de praktijken met 15% te laten dalen.

Deelnemende centra:

Huisartsen van het Academisch Huisartsen Netwerk PrimEUR in Rotterdam.

Voortgang:

De deïmplementatiestrategie wordt uitgerold in de deelnemende huisartsenpraktijken.

Huidige geplande einddatum: december 2022.

Meer weten?:

Stuur een mail naar info@doenoflaten.nl

Betrokkenen:

Drs. Leo Spee

huisarts | het academisch huisartsennetwetwerk PrimEUR van het Erasmus MC

Dr. Rianne Rozendaal

coördinator | het academisch huisartsennetwerk PrimEUR van het ErasmusMC

Drs. Antoinette van Driel

huisarts | het academisch huisartsennetwerk PrimEUR van het ErasmusMC