Stoppen met niet-gepaste zorg levert geen miljarden op, maar toch moeten we het doen

Publicatie

Stoppen met niet-gepaste zorg levert geen miljarden op, maar toch moeten we het doen

In dit perspective beschrijven de auteurs vier mechanismen die ervoor zorgen dat stoppen met niet-gepaste zorg de belofte van een maatschappelijke kostenbesparing mogelijk niet zal kunnen waarmaken.

De mechanismen die ze beschrijven zijn het optreden van opvulzorg, de benodigde investeringen om niet-gepaste zorg te deïmplementeren, dat deïmplementatie van niet-gepaste zorg vooral effect heeft op variabele kosten (op de omvangrijkere semi-variabele- en vaste kosten is lastiger te besparen) en tot slot de productieprikkels,  waardoor meer zorg verlenen juist loont en afschalen niet.

Maar stellen ze, inzetten op passende zorg is wel relevant, want het zorgt voor een toename van de kwaliteit en een efficiënte inzet van schaarse middelen en personeel.

Lees het volledige artikel: Why Reducing Low-Value Care Fails to Bend the Cost Curve, and Why We Should Do it Anyway
Daniëlle Kroon, Niek W. Stadhouders, Simone A. van Dulmen, Rudolf B. Kool, Patrick P.T. Jeurissen. In Int J Health Policy Manag 2023;12:7803.

Zorgvisie publiceerde het artikel ‘Waarom stoppen met niet-passende zorg geen miljarden oplevert‘ naar aanleiding van deze publicatie.

Meer lezen

Factoren die de opschaling van de-implementatie strategieën beïnvloeden: het SPREAD framework

Meer lezen