Congres reflectie | Resultaten van 8 jaar Doen of laten?

Nieuwsitem

Congres reflectie | Resultaten van 8 jaar Doen of laten?

Op 12 mei 2023 ontmoetten alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in het programma Doen of laten? elkaar in Green Village Nieuwegein. Het resultaat was een gevulde en afwisselende congresmiddag over het terugdringen van niet-gepaste zorg met ruim 100 aanwezigen en cijfer acht als gemiddelde waardering.

De keynotes van Danka Stuijver, die een goed beeld schetste van kansen en uitdagingen in de zorg, en Arjen Banach, die in interactie met de aanwezigen leerde om buiten kaders te gaan denken voor verandering, waren een schot in de roos. Eveneens plenair interviewden Tijn Kool en Simone van Dulmen diverse stakeholders over de overkoepelende thema’s: het meten van niet-gepaste zorg, het borgen van succesvolle interventies en het opschalen ervan.

De tweede helft van de middag deelden alle projectleiders, het kloppende hart van Doen of laten?, in sub-sessies hun resultaten en ervaringen uit de voorbije programmaperiode. Voor degenen die er niet waren of die meerdere sessies tegelijkertijd wilden bijwonen (maar dat niet konden) was en is er de eindrapportage, waar de belangrijkste bevindingen per project ook terug te vinden zijn.

Tijdens de plenaire afsluiting bleek er aan dromen geen gebrek. Raphael Hemler (KNO-arts, ZE&GG), Jeanne-Marie Nollen (verpleegkundige, LUMC), Jeannemieke Schade (huisarts) en Lucie Peijnenburg (Nederlandse Patiëntenfederatie) deelden hun gedachten, hoe over 10 jaar een wereld van passende zorg werkelijkheid is geworden. Bernard Leenstra, de dagvoorzitter, begeleidde de dag alert en met humor, schuwde ook in dit onderdeel geen kritische vragen.

De verhalen van sprekers werden gedurende het congres afgewisseld met onderstaande filmpjes:

Wat hebben we bereikt?

Hoe nu verder?

En drie animaties:

Niet-gepaste zorg meten

Opschaling succesvolle interventies

Borgen van positieve effecten

Meer lezen

Tijn Kool benoemd tot hoogleraar Passende zorg

Meer lezen