Mini-docu | ‘Niet-gepast gebruik van opioiden verminderen’

Nieuwsitem

Mini-docu | 'Niet-gepast gebruik van opioiden verminderen'

Ervaringen van een onderzoeker, huisarts en patiënt | Het gebruik van opioïden bij chronisch pijn heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het aantal voorschriften is sinds 2008 verdrievoudigd. In Nederland gebruiken inmiddels al bijna 500.000 mensen deze middelen. Hoewel een (klein) deel van deze voorschriften gepast is, zoals bij patiënten met ernstige, anderszins onbehandelbare pijn na een operatie of bij bijvoorbeeld oncologische aandoeningen, betreft het voor een groot deel ongepaste en ongewenste zorg.

Het voorschrijven van opioïden vraagt om een persoonlijke, actieve en steunende benadering van huisartsen. Stoppen wordt namelijk vaak als ingewikkeld ervaren, en soms is stoppen op dat moment niet de beste keuze.
Dit project wil met het aanbieden van spiegelinformatie aan huisartsen inzicht geven in hun eigen voorschrijfgedrag en daarmee waar nodig het voorschrijfgedrag blijvend veranderen.

Bezoek de projectpagina.

Meer lezen

Start de-implementatie van auscultatie bij neusmaagsonde in het MUMC+

Meer lezen