Pharmaceutisch weekblad | Doen of laten? Meer zorg is lang niet altijd beter …

In de media

Pharmaceutisch weekblad | Doen of laten? Meer zorg is lang niet altijd beter …

Het Pharmaceutisch Weekblad publiceerde onlangs een artikel over het programma Doen of laten? Aanleiding was het proefschrift van Eva Verkerk*. Zij onderzocht welke niet-gepaste zorg er in Nederland is en belangrijk - hoe deze kan worden verminderd. Ze vertelt over haar promotie-onderzoek en over nieuwe projecten waarbij het terugdringen van niet-gepast medicatiegebruik centraal staat.

Voorbeelden van zulke Doen of laten? projecten zijn het terugdringen van niet-gepast opioïdengebruik, het passend voorschrijven van medicatie in de laatste levensfase, en immer actueel: gepaste inzet van antibiotica. Binnen ons programma is dit het terugdringen van niet-gepaste gebruik van antibiotica bij ongecompliceerde urineweginfecties in de huisartsenpraktijk en bij asymptomatische bacteriurie op de spoedeisende hulp.

Eva Verkerk promoveerde op 17 mei 2021 op het proefschrift Less is more. Reducing low-value healthcare in the Netherlands.

Lees hier het volledige artikel in het Pharmaceutisch Weekblad 29.10.2021 156 | 43.

Meer lezen

NPO radio 1 | De strijd tegen onnodige zorg

Meer lezen