Een diagnose weerleggen: het delabelen van onterechte penicilline allergieën

Aankondiging

Een diagnose weerleggen: het delabelen van onterechte penicilline allergieën

4 oktober 2021 | 12:30 – 13:00u | Hoe leg je uit aan een patiënt dat een eerder gestelde diagnose onjuist is? Het Antibiotica-team in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis is erin geslaagd om onterechte diagnoses penicilline-allergie terug te draaien. Bij dit webinar vertellen ze hoe ze dat hebben aangepakt. Ook geven ze tips aan collega’s in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken voor het herkennen en vaststellen van onterechte medicatie-allergieën.

 

 

Bij veel patiënten die denken dat ze een penicilline-allergie hebben, blijkt dat niet het geval te zijn. Dat leidt tot het voorschrijven van tweede keus antibiotica die vaak minder effectief en duurder zijn. Hoe stel je patiënten en collega-zorgverleners gerust dat het vaak toch veilig is om penicilline te geven?

We gaan in gesprek met Aniek Adams (verpleegkundige in opleiding tot verpleegkundig specialist) en Marvin Berrevoets (internist-infectioloog) die in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis onterechte diagnoses ‘penicilline-allergie’ hebben teruggedrongen. Aniek en Marvin lichten toe hoe ze dit onderwerp bij collega’s op de kaart hebben gezet en hoe ze patiënten ervan overtuigden dat hun eerdere diagnose onterecht was. Registreer je via de knop hieronder om het webinar bij te wonen.

Registreer je via deze link of via de knop onderaan de pagina om dit webinar bij te wonen.

Gastsprekers

Aniek Adams

verpleegkundige in opleiding tot verpleegkundig specialist in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis. Aniek is gespecialiseerd in infectieziekten en is lid van het Antibiotica-team.

Marvin Berrevoets

Marvin Berrevoets

internist-infectioloog en internist-acute geneeskunde bij het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis. Hij is lid van het Antibiotica-team.

Moderators

Simone van Dulmen

senior onderzoeker IQ healthcare en projectleider bij Doen of laten?

Joris Müskens

promovendus bij Doen of laten?, brengt het volume en de kosten van niet-gepaste zorg in Nederland in kaart.

Meer informatie

Lees het recente interview ‘Penicilline-allergie, de allergie die meestal geen allergie is‘.
Lees meer over het project geneesmiddelenallergie.

Meer lezen

Less is more: het terugdringen van niet-gepaste zorg in Nederland

Meer lezen