Uit het onderzoek in twee Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat 90 procent van de patiënten langer dan zes uur nuchter is voor vast voedsel; een op de vier eet zelfs meer dan achttien uur preoperatief niets meer. Op het gebied van heldere dranken is bijna 68 procent van de patiënten te lang nuchter; een op de vijf drinkt meer dan twaalf uur voor de operatie niets meer. Ook bleek dat patiënten niet goed wisten hoe lang ze nuchter moesten blijven: slechts 29% wist dat ze zes uur nuchter moesten blijven van vast voedsel, en 33% wist dat ze twee uur nuchter moesten blijven van heldere dranken.
Al jaren blijven patiënten routinematig nuchter, en werden patiënten in de praktijk door zorgprofessionals vanaf middernacht nuchter gehouden, ongeacht de starttijd van de operatie. Dit leidt tot onnodige lange nuchtere periodes, met alle nadelige gevolgen. Lang nuchter blijven leidt tot toename van klachten zoals dorst, honger, misselijkheid en braken, en een afname van de insulinegevoeligheid. Er zijn zelfs enkele studies die bewijzen dat de opnameduur verlengd wordt met 1 dag bij lange nuchtere periodes. Daarom kunnen we patiënten beter niet zo lang nuchter laten zijn.
Nuchter houden richt zich met name op het niet eten en drinken. De volledige boodschap is echter: moedig patiënten aan om zo lang mogelijk te blijven eten en drinken. Eet tot zes uur vooraf, en drink tot twee uur vooraf; en eet/drink daarna niet meer. Nu is het biologische ritme van eten en slapen natuurlijk een belangrijke factor (om 10.00u geopereerd worden betekent tot 04.00u eten). Echter kunnen patiënten voordat ze gaan slapen nog wat eten, en zodra ze wakker worden nog drinken. Zo is de maag op tijd leeg, en de patiënt voelt zich beter.