Beter preoperatief nuchter houden: zes en twee uur is genoeg!

Publicatie

Beter preoperatief nuchter houden: zes en twee uur is genoeg!

Patiënten stoppen preoperatief nog steeds (veel) te vroeg met eten en drinken wanneer ze nuchter moeten blijven voor een ingreep. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Harm van Noort in twee Nederlandse ziekenhuizen. Nuchter blijven voor een ingreep is nodig om aspiratie van maaginhoud in de longen te voorkomen. De richtlijn adviseert daarom zes uur voor de operatie niet te eten en twee uur voor de operatie niet te drinken. Patiënten bleken echter vaak niet goed op de hoogte hiervan, wat mede leidt tot onnodig lange nuchtere periodes.
De nuchtere praktijk

Uit het onderzoek in twee Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat 90 procent van de patiënten langer dan zes uur nuchter is voor vast voedsel; een op de vier eet zelfs meer dan achttien uur preoperatief niets meer. Op het gebied van heldere dranken is bijna 68 procent van de patiënten te lang nuchter; een op de vijf drinkt meer dan twaalf uur voor de operatie niets meer. Ook bleek dat patiënten niet goed wisten hoe lang ze nuchter moesten blijven: slechts 29% wist dat ze zes uur nuchter moesten blijven van vast voedsel, en 33% wist dat ze twee uur nuchter moesten blijven van heldere dranken.

Flyer_Preoperatief_nuchter_houdenDit kunnen we beter doen!

Al jaren blijven patiënten routinematig nuchter, en werden patiënten in de praktijk door zorgprofessionals vanaf middernacht nuchter gehouden, ongeacht de starttijd van de operatie. Dit leidt tot onnodige lange nuchtere periodes, met alle nadelige gevolgen. Lang nuchter blijven leidt tot toename van klachten zoals dorst, honger, misselijkheid en braken, en een afname van de insulinegevoeligheid. Er zijn zelfs enkele studies die bewijzen dat de opnameduur verlengd wordt met 1 dag bij lange nuchtere periodes. Daarom kunnen we patiënten beter niet zo lang nuchter laten zijn.

Moedig patiënten aan zo lang mogelijk te eten en drinken

Nuchter houden richt zich met name op het niet eten en drinken. De volledige boodschap is echter: moedig patiënten aan om zo lang mogelijk te blijven eten en drinken. Eet tot zes uur vooraf, en drink tot twee uur vooraf; en eet/drink daarna niet meer. Nu is het biologische ritme van eten en slapen natuurlijk een belangrijke factor (om 10.00u geopereerd worden betekent tot 04.00u eten). Echter kunnen patiënten voordat ze gaan slapen nog wat eten, en zodra ze wakker worden nog drinken. Zo is de maag op tijd leeg, en de patiënt voelt zich beter.

Meer lezen

Effectiviteit van interventies om niet-gepaste medicatievoorschriften te verminderen

Meer lezen