Hoe initieer je een beweging voor gepaste zorg bij collega’s?

Aankondiging

Hoe initieer je een beweging voor gepaste zorg bij collega’s?

Het terugdringen van niet-gepaste zorg vraagt soms een andere manier van samenwerken. Dit kan best een uitdaging zijn. Hoe krijg je iedereen aan boord? Hoe kom je tot een nieuwe werkwijze? En hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen zich ook aan de nieuwe werkwijze houden? In dit webinar twee verpleegkundigen aan het woord die hiermee aan de slag zijn gegaan.

We gaan in gesprek met Hanneke Peters, tot voor kort projectleider en voorzitter VAR in Bernhoven en recent gestart als docent verpleegkunde bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hanneke is een poli gestart voor patiënten die intensieve chronische zorg nodig hebben. Een internist of geriater en verpleegkundig specialist bespreken met deze patiënten welke zorgvraag zij hebben en stellen een integraal zorgplan op met betrokken zorgverleners. De verwachting is dat dit leidt tot een vermindering in medicatiegebruik, het aantal poliklinische bezoeken en opnames, en dat bovendien de patiënttevredenheid verbetert. Hoe heeft zij dit opgezet en welke tips kan ze ons geven voor andere verbeterprojecten?

We praten ook met Jeanne Nollen, verpleegkundige bij het LUMC. Zij richt zich op het terugdringen van urinekatheters bij neurochirurgische patiënten op de operatiekamer en verpleegafdeling. Waar katheters nu vaak standaard worden ingebracht is het uitgangspunt van dit project: geen katheter tenzij…. Hoe pakt Jeanne dit aan? En hoe zorgt ze ervoor dat deze verandering blijvend is?

Neem deel op woensdag 2 september van 11:00-11:30 uur en meld je nu aan. Meld je ook aan als je er niet op 2 september bij kunt zijn, dan krijg je de opname achteraf toegestuurd zodat je hem op een later moment terug kunt kijken.

Het programmateam van Doen of laten?

Meer lezen

Samenwerken aan gepast gebruik van zorg: #hoedan?

Meer lezen