Promotie Pauline Heus

Nieuwsitem

Promotie Pauline Heus

Dinsdag 30 juni 2020 om 14:30u verdedigt Pauline Heus haar proefschrift met als centrale vraag: Is het mogelijk te stoppen met niet-gepaste zorg? Deze promotie is live te volgen.

Dinsdag 30 juni 2020 om 14:30u verdedigt Pauline Heus haar proefschrift getiteld, ‘Maximizing research value: adequate reporting and effective (de-)implementation strategies’.

De belangrijkste lessen voor stoppen met niet-gepaste zorg: het kan en gemiddeld lukt een reductie van 13%. De strategie moet zich richten op zorgverlener en patiënt en uit verschillende onderdelen bestaan. Audit en feedback is vooral nuttig, reminders effectief bij onnodige diagnostiek. Ook hier blijkt dat stoppen met niet-gepaste zorg (deïmplementeren) een uitdaging is en niet een kwestie van ‘schrappen’ of ‘niet meer in kopen’. Het gaat om gedragsverandering en dat vergt geduld, doorzettingsvermogen en deskundige (de)implementatiebegeleiding. Gelukkig bestaat die in Nederland via Doen of laten? en Zorgevaluatie en Gepast Gebruik

Pauline Heus is epidemioloog en werkt bij Cochrane Netherlands in het UMC Utrecht, waar ze zich bezighoudt met de vertaalslag van kennis uit onderzoek naar aanbevelingen voor de praktijk. Pauline doet literatuuronderzoek naar niet-gepaste zorg en heeft de eerste acht Doen of laten?-projecten geëvalueerd. Als lid van het expertteam is ze nog steeds betrokken bij het programma van Doen of laten?

Deze promotie is live te volgen via deze link.
Het volledige proefschrift is beschikbaar via deze link.

Meer lezen

Nederlandse huisartsen zien veel niet-gepaste zorg

Meer lezen