Huisartsen en verpleegkundigen gaan niet-gepaste zorg terugdringen

Nieuwsitem

Huisartsen en verpleegkundigen gaan niet-gepaste zorg terugdringen

Binnen het programma van Doen of laten? starten vier nieuwe projecten die zich richten op het deïmplementeren van niet-gepaste huisartsen- en verpleegkundige zorg. Een project gericht op medisch specialistische zorg start alsnog. De teller voor het aantal nieuwe projecten in deze programmaperiode komt hiermee op 13. Alle succesvolle projecten uit de eerste programmaperiode (2015-2019) worden momenteel opgeschaald.

Doen of laten? ondersteunt en begeleid verschillende projecten die allen niet-gepaste zorg in de vorm van diagnostiek, behandelingen en andere handelingen terugdringen. Uit een eerdere subsidieronde in 2019 startten onlangs al acht projecten. Omdat bijna al deze projecten zich richten op medisch-specialistische zorg, plaatsten we een extra call voor projecten met een focus op niet-gepaste huisartsenzorg (HA) of verpleegkundige zorg (VPK). Uit de 13 ingediende voorstellen kregen vier/zes projecten inmiddels groen licht van de beoordelingscommissie. De projectleiders kunnen nu aan de slag met het terugdringen van niet-gepast(e):

– Antibiotica bij een ongecompliceerde urineweginfectie (HA) lees meer
– Opioïden (HA) lees meer
– Röntgenfoto’s bij heup- en knieartrose (HA) lees meer
– Urinekatheters op de OK (VPK) lees meer

De projecten starten met de voorbereidingen voor de interventie en de werving. De huidige situatie in de gezondheidszorg maakt dat sommige projecten de daadwerkelijke inzet van hun deïmplementatiestrategie uitstellen tot de gewone zorg weer voldoende opgestart is. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang.

Verlate start
Het in de eerste ronde geselecteerde negende project, dat zich richt op chirurgische behandeling bij schouderpijn (subacromiaal pijnsyndroom, of SAPS), krijgt een uitgestelde start. Insteek van dit project is dat het conservatief behandelen van SAPS net zo goed werkt als een chirurgische behandeling, maar minder risico’s en kosten met zich meebrengt. Vlak na de goedkeuring van het project besloten enkele zorgverzekeraars om deze chirurgische behandeling selectiever te gaan inkopen. De opzet van het project is daarom inmiddels herzien en de projectleiders gaan nu monitoren welk effect dit inkoopbeleid op het gebruik van chirurgische behandeling heeft. Lees meer

Meer lezen

Heb vertrouwen in keuzes van de patiënt

Meer lezen