Hulp bij implementeren gepast gebruik heeft prioriteit van ZE&GG

Nieuwsitem

Hulp bij implementeren gepast gebruik heeft prioriteit van ZE&GG

Onlangs publiceerde ZE&GG de Implementatieagenda met onderwerpen waarvan verschillende HLA partijen hebben vastgesteld dat het gepast gebruik van medische zorg is. De Implementatieagenda is momenteel erg actueel. Nu er weer ruimte komt om uitgestelde niet-COVID zorg op te pakken geeft het zorgaanbieders en zorgprofessionals handvatten bij het maken van de ingewikkelde keuzes waar zij nu voor staan. Know how uit het programma van Doen of laten? kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vertaalslag naar de praktijk.

Het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) is een samenwerkingsverband van alle partijen uit het Hoofdlijnenakkoord (HLA) Medisch Specialistische Zorg. Het doel is om zorgevaluatie en gepast gebruik onderdeel te laten worden van de reguliere zorg. Daarom werken patiënten, zorgaanbieders, zorgverleners, overheid en zorgverzekeraars samen aan een gemeenschappelijke manier van het evalueren van bestaande zorg. Daarnaast stimuleren zij een cultuur van continu leren en verbeteren.

Onlangs publiceerde ZE&GG de Implementatieagenda. Op deze agenda staan onderwerpen waarvan verschillende HLA partijen hebben vastgesteld dat het gepast gebruik van medische zorg is. Zorgaanbieders en zorgverleners kunnen aan de hand van de implementatieagenda inventariseren welke kennis bij hen al vertaald is naar de dagelijkse praktijk en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Vervolgens kunnen zij in gesprek met zorgverzekeraars afspraken maken over de implementatie.

Op de Implementatieagenda staan inmiddels ruim 100 onderwerpen over gepast gebruik die geïmplementeerd kunnen worden. Per onderwerp staat omschreven om welke verbetering het gaat. Vervolgens staat vermeld waar meer informatie te vinden is, zoals een richtlijn, de website van een wetenschappelijke vereniging of een verbetersignalement van het Zorginstituut. De zes onderwerpen over de medisch-specialistische zorg van Doen of laten? I staan ook op de Implementatieagenda.

De Implementatieagenda is momenteel erg actueel. Nu er weer ruimte begint te komen om uitgestelde niet-COVID zorg op te pakken, hebben zorgaanbieders en zorgprofessionals met de Implementatieagenda handvatten bij het maken van de ingewikkelde keuzes waar zij voor staan. Zoals: ‘Welke zorg krijgt prioriteit?’, ‘Wat kan anders georganiseerd worden?’ en ‘Welke zorg is gepast en welke niet?’. Kennis over gepast gebruik in de medisch specialistische zorg kan helpen bij het maken van onderbouwde keuzes. Want als je weet welke zorg meerwaarde heeft en welke niet, is het net iets makkelijker kiezen.

In combinatie met de kennis van Doen of laten? over hoe te stoppen met niet-gepaste zorg, kunnen zorgverleners worden ondersteund om zo veel mogelijk patiënten op de lange wachtlijsten te helpen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar voor een deel van de patiënten betekent dit dat er geen diagnostiek of therapie nodig is. Zij zijn met goede informatie en inzicht in hun klachten juist beter af.

Meer lezen

De olievlek van gepast gebruik van zorg

Meer lezen