Acht nieuwe deïmplementatieprojecten

Nieuwsitem

Acht nieuwe deïmplementatieprojecten

Sinds de start van Doen of laten? - II zijn acht nieuwe projecten gestart die zich allen richten op het terugdringen van niet-gepaste zorg. De projecten zijn verspreid door heel Nederland en focussen zich op verschillende typen niet-gepaste zorg, waaronder verwijzingen, diagnostiek, consulten en operaties.

In Doen of laten? – I hebben we uit acht deïmplementatieprojecten veel geleerd over het terugdringen van niet-gepaste testen, consulten en/of medicatie. De succesvolle projecten worden momenteel uitgerold naar andere ziekenhuizen. In 2019 werd voor Doen of laten? – II een nieuwe call uitgezet. De beoordelingscommissie heeft uit 29 ingediende projectideeën de acht projecten gekozen die naar verwachting goed haalbaar zijn en veel opleveren voor de patiënt. De nieuwe projecten richten zich op niet-gepaste verwijzingen, diagnostiek, consulten en/of operaties. Vergeleken met de projecten uit de eerste ronde, richten nu meer projecten zich op niet-gepaste behandelingen of operaties, en minder op niet-gepaste diagnostiek.

De projectleiders gaan aan de slag met het terugdringen van niet-gepast(e):

De projecten zijn momenteel aan het opstarten. Een aantal beginnen met een probleemanalyse, om te bepalen waarom de niet-gepaste zorg nog wordt geleverd en welke deïmplementatie-aanpak daar het beste op aansluit.

Achillespeesruptuur

Zo richt het project van Ron Diercks, Inge van den Akker-Scheek en Caroline Tan van het UMCG, zich bijvoorbeeld op het verminderen van operaties bij een achillespeesruptuur. De afgelopen jaren zijn de niet-operatieve behandelopties hiervoor, zoals een brace, verder ontwikkeld. Zo’n brace blijkt inmiddels net zo goed te werken als een operatie, en heeft als voordeel dat er een kleinere kans is op complicaties. Om te bepalen wat orthopeden en patiënten nodig hebben bij het maken van een weloverwogen keuze voor opereren of een brace, starten de projectleiders met het interviewen van orthopeden en patiënten. Vervolgens ontwikkelen ze een deïmplementatiestrategie die hier op aansluit.

Huisartsen en verpleegkundigen

In december sloot een call voor nog eens zeven projecten, dit keer specifiek gericht op de verpleegkundige- of huisartsenzorg. Deze selectieprocedure loopt nog. Zodra bekend is welke projecten gaan starten publiceren we deze op onze website en onze nieuwsbrief.

Doen of laten? experts

Alle specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die deze projecten leiden, worden ondersteund door een team van experts van Doen of laten?. Als projectleiders komen ze twee keer per jaar bij elkaar om te delen wat goed gaat en wat uitdagingen zijn. Zo beogen we om, naast lokale verbeteringen van de zorg, te bouwen aan gezamenlijke kennis over het deïmplementeren van niet-gepaste zorg Wil je meer lezen over de projecten van Doen of laten? bezoek dan onze website.

Meer lezen

Promotie van Renuka Chedi-Bindraban

Meer lezen