Keuzehulp helpt mannen bij afweging PSA te testen

In de media

Keuzehulp helpt mannen bij afweging PSA te testen

Screening op prostaatkanker is al langer onderwerp van discussie. Steeds vaker laten mannen zich screenen op prostaatkanker met een PSA-test. Maar wat blijkt: de incidentie van prostaatkanker in Nederland neemt toe, terwijl de sterfte aan prostaatkanker nauwelijks stijgt. Anders gezegd: er wordt steeds vaker prostaatkanker gevonden, maar dit betreft meestal een weinig agressieve vorm waar mannen niet aan dood zullen gaan. Bovendien leidt de behandeling vaak tot ongewenste complicaties zoals incontinentie en erectieproblemen.

Thuisarts.nl heeft in samenwerking met het NHG daarom een keuzehulp gelanceerd die mannen helpt bij de keuze om wel of niet over te gaan tot PSA-screening. De eerste ervaringen met de keuzehulp zijn positief. Mannen kregen met de keuzehulp meer duidelijkheid over de afweging tussen voor- en nadelen en over wat voor hen persoonlijk belangrijk is. Van de keuzehulpgebruikers gaf driekwart aan dat de keuzehulp hen ‘veel’ of zelfs ‘heel veel’ heeft geholpen om hun voorkeur te bepalen. De keuzehulp leidde er ook toe dat minder mensen hun verzoek tot PSA-bepaling doorzetten. Dat aantal nam af van 72 naar 42%.

Ga naar de keuzehulp
Lees het Medisch Contact artikel over dit onderwerp

Meer lezen

Keuzehulp helpt mannen bij afweging PSA te testen

Meer lezen