Less is more: antibiotica bij een positieve urinekweek

Nieuwsitem

Less is more: antibiotica bij een positieve urinekweek

Asymptomatische bacteriurie komt veel voor en behoeft bijna nooit behandeling met antibiotica. Bart Laan en collega's zetten de nieuwste kennis omtrent dit onderwerp op een rijtje in het NTvG.

Asymptomatische bacteriurie (ASB) is de aanwezigheid van een of meerdere soorten bacteriën in de urine van een patiënt die geen symptomen van een urineweginfectie heeft. ASB komt vaak voor, met name onder oudere vrouwen. Het NTvG artikel concludeert dat behandeling van ASB alleen nodig is bij specifieke risicogroepen. Dit staat aanbevolen in de huidige richtlijnen, maar toch vermoeden de onderzoekers dat in de praktijk patiënten te vaak onnodig antibiotica krijgen.

Terugdringen van het antibioticagebruik

In mei 2020 starten Bart Laan, Tessa van Horrik en Suzanne Geerlings een project om overbehandeling voor ASB terug te dringen. Het project is onderdeel van het programma Doen of laten? en wordt uitgevoerd op de SEH van 4 Nederlandse ziekenhuizen. Hier kunt u meer informatie over het project vinden.

Meer lezen

Trouw – Baat het niet

Meer lezen