Aanvragen van foto’s en MRI-scans bij rugklachten kan selectiever

Publicatie

Aanvragen van foto’s en MRI-scans bij rugklachten kan selectiever

De het overgrote deel van de huisartsen is terughoudend bij het aanvragen van een foto voor mensen met lage rugpijn zonder ernstige symptomen. Toch laat onderzoek van het Radboudumc, het LUMC en Coöperatie VGZ zien dat acht procent van de huisartsen, tegen aanbevelingen uit de richtlijn in, bijna wekelijks een foto aanvraagt. Ook de inzet van een MRI-scan bij lage rughernia kan selectiever zo blijkt uit ditzelfde onderzoek. Een pleidooi voor bewustere inzet van zorgmiddelen.

Lees het volledige artikel op de website van het Radboudumc.

Het artikel is gebaseerd op dit onderzoek van Tijn Kool en collega’s en is gepubliceerd in het European Journal of Public Health met de titel ‘Assessing volume and variation of low-value care practices in the Netherlands‘.

Meer lezen

Hoe verder naar deïmplementeren?

Meer lezen